تاریخ ارسال خبر: 11 بهمن 1395
|
بد گماني و سو ء ظن از نظر رواني ممکن است گاهي به صورت خفيف ، گاهي به صورت حاد بروز کند در هر دو صورت عوامل گو نا گوني دارد.
بسم الله الرحمن الرحيم
لاحول ولا قوه الا با لله العلي العظيم
درس چهاردهم سر چشمه هاي بد گماني
1. گاهي سرچشمه سـوء ظن ، نا پاکي و آلودگي دروني خود انسان است . همان گونه که خوش بينــي زياد گاهي از صفا و پاکي خود شخص سرچشمه مي گيرد ؛ يعني روي اصل مقايسه با خود ديگران را بد يا خوب تصور مي کند ؛ البته با توجه به اين مسـأله در افراد کم اطلاع و ساده ذهن تظاهر بيشتـري دارد.
2. گاهي منشأ سـوء ظن ممـکن است از تکبـر و خود خواهي باشـد . زيرا افراد متکبـر چون خـود را از ديگران برتر مي دانند ؛ سعي مي کنند در محيط فکري خود براي ديگران نقاط ضعفي بتراشند که ارزش وجود آنها را هر چند تنها در ذهن خود پايين آورده و به زعم خويش ارزش وجود خود را بالا ببرند.
3. حس انتقام ، کينه توزي و حسد هم از علت هاي بد گماني مي باشد ، بعضي از افراد وقتي نتوانسـتند در عمل از اشخاص مورد نظر انتقام بگيرند و يا به زبان اظهار کنند ، در منطقه فکر و قلب آشوبي به پا کرده ، به آن ها نسبـت بد مي دهنـد و در محکمـه قلـب به توبيـخ و سـرزنش آنها مي پـردازند تا ازاين طريـق تشّفي خاطر ، بجويند .
4. يکي ديگر از علل سوء ظن ، تخفيف مجازات و تبرئه ي شخصي است ، زيرا شخص مجرم در دادگاه وجدان خود مي کوشـد شـريک جرم هايـي براي خود درسـت کند و نسبت به ديگران گمان بد ببـرد تا اعمال خود را توجيه نمايد و يا کم اثر و عادي جلوه دهد .
5. محيط تربيتي ناسـالم ، اعـم از خانواده و محيـط تحصيلي يکي از عوامل مهـم بد بينـي و سـوءظـن مي باشد . معاشرت با افراد ناصالح از ديگر علل بد گماني است ، زيرا قضاوت هاي اشخاص در بـاره اهل يک شهر يا يک دِه يا يک کشور و يک نژاد ، بر اساس سبک تفکرافراد معيني است که با آنها ارتباط داشته است ، اگر معاشران انسان افراد نادرستي باشند به تبع آن ، او نيز به همه مردم بد بين خواهد شد . در حديث است حضرت امير المومنين ( عليه السلام ) مي فرمايند:
« مجالسة الاشرار تُورثُ سوء الظن بالاخيار »[1]
« هم نشيني با بدان باعث بد بيني به نيکان مي گردد .»
و صل الله علي محمد و آل محمد
پايان درس چهاردهم
1. بحارالانوار ـ جلد 74 ـ باب 14 ـ حديث 4 ـ صفحه 191